Skip to content

Versioni 100 i Google Chrome është këtu për të thyer internetin...

Versioni 100 i Google Chrome është këtu për të thyer internetin...

Google ka lancuar zyrtarisht versionin 100 të Chrome - dhe ky mund të jetë një problem. Google paralajmëroi në fillim të këtij muaji se Chrome dhe Firefox që të dy arritën këtë version historik mund të prishin disa faqe interneti derisa zhvilluesit e uebit të llogarisin numrat e versioneve treshifrore.

Kompania planifikon të raportojë numrin e versionit të Chrome si 99 në një pjesë të vargut User-Agent që përdoret për të komunikuar versionet e shfletuesit, sistemet operative dhe detaje të tjera në faqet e internetit. Ai do të raportojë numrin e saktë, 100, në pjesën e versionit minor.

Por edhe kjo mund të shkaktojë probleme. "Chrome po kryen gjithashtu eksperimente për të siguruar që raportimi i një vlere treshifrore në pjesën e versionit të vogël të vargut të mos rezultojë në thyerje," thotë kompania, "pasi versioni i vogël në vargun e Agjentit të Përdoruesit Chrome ka raportuar 0 për një kohë shumë të gjatë”.

Google thotë se versioni 100 i Chrome "do të dalë gjatë ditëve/javëve të ardhshme" në Windows, Mac dhe Linux. Pra, nëse një grup uebsajtesh duket se do të prishen muajin e ardhshëm, mirë, kjo është arsyeja pse.

Versioni 100, ndërkohë, vjen 14 vjet pasi versioni i parë i Chrome u lëshua në shtator 2008. Tani është shfletuesi më i popullarizuar në botë, sipas StatCounter, i cili vendos pjesën e tij të tregut në 65%. Asnjë shfletues tjetër nuk ka as 10% të tregut.

Projekti me burim të hapur Chromium në zemër të Chrome është bërë gjithashtu gjithnjë e më popullor: Ai ofron bazën për Microsoft Edge, Vivaldi, Brave dhe shfletues të tjerë.