Skip to content

Microsoft do të ndalojë shitjet në Rusi, duke përmendur pushtimin "e paligjshëm" të Ukrainës

Microsoft do të ndalojë shitjet në Rusi, duke përmendur pushtimin "e paligjshëm" të Ukrainës

Megjithatë, Presidenti i Microsoft Brad Smith nuk shpjegoi se çfarë do të thotë kjo për laptopët e palëve të treta me Windows dhe abonentët ekzistues të shërbimeve të Microsoft në Rusi.

Microsoft po i bashkohet kompanive të mëdha të teknologjisë amerikane në ndalimin e shitjeve të produkteve në Rusi për shkak të pushtimit të Ukrainës nga Kremlini.

"Ashtu si pjesa tjetër e botës, ne jemi të tmerruar, të zemëruar dhe të pikëlluar nga imazhet dhe lajmet që vijnë nga lufta në Ukrainë dhe dënojmë këtë pushtim të pajustifikuar, të paprovokuar dhe të paligjshëm nga Rusia," shkroi Presidenti i Microsoft Brad Smith në njoftimin e së premtes.

Smith tha se kompania e tij po pezullon "të gjitha shitjet e reja të produkteve dhe shërbimeve të Microsoft në Rusi". Kjo do të thotë se Windows OS, softueri i ndërmarrjes i Microsoft-it dhe Xbox nuk do të ofrohen më në tregun rus.

Smith shtoi se kompania e tij po punon për të respektuar sanksionet e Shtëpisë së Bardhë kundër Rusisë, të cilat gjithashtu ndalojnë kompanitë amerikane të shesin teknologji në sektorët e mbrojtjes, hapësirës ajrore dhe detare të vendit.

Sipas Smith, Microsoft gjithashtu planifikon të "ndërmarr hapa shtesë" ndërsa lufta në Ukrainë zhvillohet, por ai nuk dha detaje. Një opsion që përdoruesit e internetit kanë qarkulluar është që Microsoft të pezullojë të gjitha përditësimet e softuerit në sistemet Windows në Rusi, por duke bërë një gjë të tillë do të minonte gjithashtu sigurinë e IT të miliona civilëve rusë.

Të enjten, Intel dhe AMD vendosën të pezullojnë shitjet e çipave në Rusi dhe Bjellorusi pasi Apple gjithashtu ndaloi shitjet dhe eksportet e produkteve në vend, duke përmendur konfliktin në Ukrainë.