Skip to content

Nvidia: Lojtarët po shpenzojnë 300 dollarë më shumë për të blerë karta RTX 3000 ndryshe nga GPU-të e mëparshme

Nvidia: Lojtarët po shpenzojnë 300 dollarë më shumë për të blerë karta RTX 3000 ndryshe nga GPU-të e mëparshme

Është një lajm i mirë financiar për Nvidia, por jo aq shumë për kuletat e konsumatorëve. Nuk është sekret që çmimet për shumë nga kartat grafike të sotme kanë qenë të tmerrshme për shkak të mungesës së çipit, tarifave dhe kërkesës së vazhdueshme të lartë. Por tani vetë Nvidia ka konfirmuar se ne të gjithë po paguajmë shumë më tepër për GPU-të e kompanisë.

Të martën, Nvidia mbajti një ditë investitorësh, ku zbuloi një gjë interesante në lidhje me kartat grafike të gjeneratës aktuale RTX 3000. “Duke parë miliona lojtarë të GeForce në desktop, të cilët ne e dimë se kanë përmirësuar GPU-në e tyre në serine e 30, ata po blejnë me shumicë,” tha SVP i Nvidia Jeff Fisher gjatë eventit.

“GPU po ofron më shumë vlerë se kurrë. Bazuar në të dhënat tona, ata po shpenzojnë 300 dollarë më shumë sesa kanë paguar për kartën grafike që kanë zëvendësuar”, shtoi ai.

Fisher e bëri deklaratën duke mbrojtur rritjen që Nvidia po përjeton në tregun e lojërave. Shpenzimet më të larta janë sigurisht një lajm i mirë për kompaninë, por jo aq shumë për konsumatorët që kërkojnë të blejnë një kartë grafike me një çmim të përballueshëm.

Për shembull, produkti RTX 3060 Ti i kompanisë supozohet të fillojë nga 399 dollarë. Por shumë shitës e kanë shitur produktin për 560 deri në 699 dollarë, dhe ky është çmimi normal me pakicë. Furnizimet e ulëta për GPU-të ndoshta kanë shtyrë disa blerës të paguajnë më shumë nga dëshpërimi.

Çmimet fillestare për produktet e Nvidia kanë ndryshuar gjithashtu gjatë viteve. Në vitin 2016, GeForce GTX 1070 u lançua fillimisht për 379 dollarë. Ndërkohë, gjenerata aktuale RTX 3070 ka një çmim fillestar prej 499 dollarë, megjithëse në realitet shumë shitës po e shesin atë për 700 dollarë ose më shumë.

Gjatë eventit të ditës të investitorëve, Fisher shtoi se vetëm rreth 29% e bazës së lojtarëve të Nvidia është përmirësuar në një GPU RTX. 71% e mbetur janë ende në grafika më të vjetra GTX. Prandaj, Nvidia thotë se ka ende shumë rritje të pashfrytëzuara në tregun e lojrave.

Kompania gjithashtu pritet të prezantojë pasardhësin e saj në serinë RTX 3000, me gjasë rreth shtatorit, gjë që do t'u japë konsumatorëve një arsye tjetër për të përmirësuar kartën e tyre grafike. Por një pyetje e madhe është se sa do të kushtojnë GPU-të.

Ndërkohë, Nvidia ka thënë se furnizimet e produkteve të kompanisë duhet të përmirësohen gjatë gjysmës së dytë të këtij viti, gjë që mund të rezultojë gjithashtu në çmime më të ulëta. "Ne do të donim të ulnim [çmimet]," tha në dhjetor CFO i Nvidia Collette Kress. "Ne besojmë se ulja e tij kërkon vërtet sigurimin e një sasie të arsyeshme oferte në treg kundrejt sasive të pakta që kemi sot. ”

Përveç kësaj, kompania po shqyrton prodhimin e serive RTX 3000 për ca kohë, edhe pas lëshimit të GPU-ve të gjeneratës së ardhshme, për të ndihmuar në adresimin e kërkesës.