Skip to content

Si të rrisni jetëgjatësinë e baterisë së laptopit?

Si të rrisni jetëgjatësinë e baterisë së laptopit?

Edhe bateritë që zgjasin më shumë të laptopëve do të vdesin përfundimisht. Këtu keni gjithçka që duhet të dini për të maksimizuar kohën ndërmjet vizitave në prizë. Për fat të mirë, laptopët modernë janë shumë më efikas se paraardhësit e tyre. Në ditët e sotme, edhe laptopët e lirë mund të zgjasin më shumë se tetë orë me një karikim të vetëm.

Megjithatë, e vërteta është se bateria në laptopin tuaj nuk do të zgjasë për aq kohë sa prodhuesi reklamon nëse nuk i kushtoni vëmendje disa faktorëve kryesorë: cilësimet tuaja të energjisë, sa aplikacione po përdorni, madje edhe temperaturën e dhomën në të cilën po punoni.

Përdorni Windows Performance Management Tool

Në Windows 10, është një slider që aksesohet nga ikona e baterisë në task bar. Në Windows 11, do ta gjeni te Settings > System > Power & Battery > Power Mode.

Modaliteti i performancës më të mirë është për njerëzit që dëshirojnë të shkëmbejnë kohën e funksionimit të baterisë për të fituar shpejtësi dhe reagim. Në këtë modalitet, Windows nuk do të ndalojë që aplikacionet që funksionojnë në sfond të konsumojnë shumë energji.

Modaliteti The Better Performance (ose Recommended) kufizon burimet për aplikacionet në sfond, por i jep përparësi fuqisë mbi efikasitetin. Modaliteti Better Battery jep jetëgjatësi më të gjatë të baterisë sesa cilësimet e paracaktuara në versionet e mëparshme të Windows.

Modaliteti Battery Saver mode, një zgjedhje që do të shfaqet vetëm kur kompjuteri juaj është i shkëputur nga priza, zvogëlon ndriçimin e ekranit me 30%, parandalon shkarkimet e Windows Update, dhe pezullon shumicën e aplikacioneve në sfond.

Për një MacBook: Përdorni cilësimet e baterisë në macOS

Laptopët e fundit Mac me versione të përditësuara të macOS kanë cilësime të gjera të baterisë dhe energjisë që mund t'i kontrolloni. Në macOS Monterey, hapni aplikacionin System Preferences dhe klikoni mbi Battery.

Sigurohuni që të jetë e kontrolluar "Slightly dim the display while on battery power" dhe "Enable Power Nap while on battery power" nuk është zgjedhur.

Nëse shihni Modalitetin e Energjisë në seksionin Bateria e preferencave të sistemit, keni opsionet e mëposhtme:

Low Power: Reduktoni përdorimin e energjisë për të rritur jetëgjatësinë e baterisë.

Automatic: Lëreni Mac-un tuaj të përdorë automatikisht nivelin më të mirë të performancës.

High Power: Rrisni përdorimin e energjisë për të përmirësuar performancën gjatë ngarkesave të qëndrueshme të punës.

Nëse kaloni shumë kohë duke punuar jashtë prizës, është një zakon i mirë të rregulloni përdorimin e laptopit në mënyra të kursimit të baterisë, si p.sh. duke përdorur një aplikacion dhe duke mbyllur gjithçka tjetër kur nuk e përdorni.

Përveç mbylljes së programeve të tjera ndërsa kryeni një detyrë të vetme, merrni parasysh aktivizimin e modalitetit Airplane në Windows ose çaktivizimin e Wi-Fi dhe Bluetooth në macOS, nëse e dini se do të redaktoni një dokument pa pasur nevojë për qasje në web.

Mbyllni aplikacione specifike që përdorin shumë energji

Duke pasur shumë aplikacione dhe procese që funksionojnë në sistemin tuaj në të njëjtën kohë do të përtypë jetëgjatësinë e baterisë më shpejt dhe ka shumë mundësi që ndoshta nuk po përdorni në mënyrë aktive gjithçka që funksionon aktualisht në kompjuterin tuaj. Në Windows, aplikacioni Settings është hapi i parë për të gjetur programe që konsumojnë energji. Shpesh, këto janë aplikacione që i keni hapur në sfond dhe i keni harruar, të tilla si Spotify ose Adobe Reader.

Më pas, shkruani në shiritin e kërkimit "See which processes start up automatically when you start Windows"  ose hapni aplikacionin Task Manager. Në skedën Startup, do të shihni çdo program që funksionon sapo të nisni kompjuterin tuaj. Çdo gjë me një emër si "Download Assistant" ose "Helper" zakonisht është e sigurt për t'u çaktivizuar.

Rregulloni cilësimet e grafikës dhe të ekranit

Nëse keni një karte grafike të fuqishme në laptop, mund të siguroheni që vetëm lojërat ose aplikacionet e tjera intensive grafike duhet ta përdorin atë, ndërsa gjithçka tjetër mund të arrihet pa përdorimin e saj.  Nëse sistemi juaj përdor grafikën Nvidia GeForce, hapni panelin e kontrollit GeForce (zakonisht gjendet në zonën e njoftimeve të Windows në anën e djathtë të shiritit të detyrave), më pas klikoni në skedën Program Settings për të caktuar çdo aplikacion në një çip specifik të përpunimit grafik.

Hidhi një sy Battery Health

Të gjitha bateritë humbasin kapacitetin e karikimit me kalimin e kohës dhe përfundimisht do të duhet të zëvendësohen.  Mund të gjeni informacion më të detajuar se sa cikle karikimi ka duruar bateria juaj duke hapur aplikacionin System Information dhe duke lundruar te skeda Power.

Rishikoni cilësimet e menaxhimit të baterisë

Disa laptopë të fundit tani mund të monitorojnë automatikisht historikun e temperaturës dhe modelet e karikimit të baterisë. Nëpërmjet softuerit nga prodhuesi, ky informacion mund të përdoret për të rregulluar karikimin "e plotë" që të mbetet nën 100% të kapacitetit të baterisë nëse nuk e përdorni rregullisht. (Reduktimi i numrit të cikleve të karikimit mund të ndihmojë në zgjatjen e jetës së baterisë.)

Është një ide e mirë të përdorni këtë monitorim, por nëse preferoni ta çaktivizoni këtë softuer menaxhimi për t'u siguruar që jeni duke e ngarkuar gjithmonë baterinë për të maksimizuar kapacitetin, shumë prodhues ju lejojnë ta bëni këtë. Në një MacBook me macOS Catalina ose version më të ri, zgjidhni Preferencat e Sistemit nga menyja e Apple dhe më pas klikoni "Kursimi i energjisë". Kliko Battery Health, anuloje opsionin "Battery health management", pastaj kliko OK. Udhëzimet ndryshojnë sipas prodhuesit për laptopët Windows...